Meer weten?

Ben je naar aanleiding van deze site benieuwd naar meer, of vond je niet de informatie die je zocht? Hier onder een aantal boeken die ik van harte aan kan raden. Dit zijn tevens de boeken die grotendeels, doch niet uitsluitend, de basis vormen van de kennis die ik gebruikt heb tot het schrijven van deze site.

Voel je natuurlijk ook vrij om mij vragen te stellen naar aanleiding van iets wat je gelezen hebt! Dit kunnen specifieke inhoudelijke vragen zijn, maar ook suggesties voor een nieuwe post als je bijvoorbeeld meer wilt weten over een stroming als bijvoorbeeld de Noordelijke barok of Hollandse meesters, of over een specifieke kunstenaar als Caravaggio of Edgar Degas.

Oriëntatie op geschiedenis
Dit boek geeft een goede oriëntatie op de algemene westerse geschiedenis. Hoewel het boek aansluit bij de examenprogramma’s van middelbare scholen in Nederland, is dit boek niet alleen voor docenten handig. Het boek geeft een duidelijke kern van de geschiedenis, maar is hierbij net wat specifieker en meer diepgaand wat men gemiddeld op de middelbare school leert.

Marcel van Riessen e.a. (2009). Oriëntatie op geschiedenis – basisboek voor de vakdocent (2e druk). Assen: Van Gorcum.

Eeuwige schoonheid
Ernst Gombrich heeft niet alleen een inspirerende visie op kunst, maar weet ook op een uiterst heldere en plezierige manier om het verhaal van de kunstgeschiedenis te vertellen. Hij bekijkt de kunst vanuit een kunsthistorisch perspectief, en beschrijft hoe verschillende stromingen elkaar opvolgen en welk gedachtegoed hier aan ten grondslag lag. Als je kunst echt interessant vind een aan te raden introductie op de kunstgeschiedenis. Zowel toegankelijk als diepgaand.

Gombrich, E. (2014). Eeuwige Schoonheid. Antwerpen: Het Spectrum bv.

The Power of Art
Simon Schama heeft een karakteristieke manier van vertellen, die je meesleept in het verhaal dat hij verteld. Zeker als je ook de documentaire serie kijkt die hij in samenwerking met de BBC heeft gemaakt. Simon Schama bekijkt kunst vanuit het persoonlijke leven van de kunstenaar, en kiest hierbij voor kunstenaars die volgens hem een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van kunst.
Schama koppelt persoonlijke stijl aan het karakter van de kunstenaar, en plaatst kunstwerken in perspectief met gebeurtenissen uit het persoonlijke leven van de kunstenaar. Dit leidt uiteindelijk tot het werk dat Schama bestempelt als het meesterwerk. Hoewel het niet nodig is om het boek te kunnen volgen is het handig als de lezer de verschillende kunststromingen al redelijk weet te plaatsen. Zeker een aanrader om zo eens door andere ogen naar een kunstwerk te kijken, en vooral als je meer wilt weten over de volgende kunstenaars en hun kunstwerken: Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso en Rothko.

Schama, S. (2009). The Power of Art. Londen: The Bodley Head.

Plaats een reactie