Reisverslag: citytrip Rome

Vorige week was ik samen met mijn moeder een paar dagen in Rome. Rome is één groot museum, dus leek het mij leuk om met jullie te delen wat we zoal gezien hebben! Wij zijn samen al eens eerder in Rome geweest, dus we gingen nu niet meer naar de standaard trekpleisters zoals de st. Pietersbasiliek, de Sixtijnse kapel en het Forum Romanum. Wie weet breng ik je met deze blog dus nog wel op ideeën van leuke plekken in Rome!

Dag 1
Waar we de eerste dag wel gelijk langs zijn geweest zijn de Trevi fontein en het Pantheon. Ik moest uiteraard een muntje in de Trevi fontein gooien, dat heeft de vorige keer namelijk ook goed geholpen. Ik heb dus weer en muntje met mijn rechterhand over mijn linkerschouder gegooid. Tot de volgende keer, Rome! Het Pantheon loop je zo even binnen, en ik vind het zo indrukwekkend dat die er al zo’n 1900 jaar staat, dus daar zijn we ook even langs gegaan.

Aan het einde van de eerste middag gingen wij langs de Santa Maria Della Vittoria, een kerkje niet ver van station Termini. We gingen hier heen om de Extase van Theresa van Bernini te bekijken. Links en recht van Theresa heeft Bernini nog balkonnetjes geplaatst met mannen die naar Theresa kijken, waardoor de aandacht op haar versterkt wordt. Dit is op de meeste foto’s van dit werk niet goed te zien. Dit geldt ook voor het venster boven Theresa, dat zorgt voor een soort goddelijk licht dat de gouden stralen extra laat opvallen. Extra leuk dus om nu zelf foto’s te kunnen maken!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dag 2
De tweede dag zijn wij naar San Clemente gegaan, een kerk vlakbij het Colosseum. Onder deze kerk hebben archeologische opgravingen plaatsgevonden, waarbij restanten van een kerk uit de vierde eeuw en daar onder zelfs resten van een Mithrastempel gevonden zijn. De huidige kerk stamt uit de elfde eeuw. Onder de kerk kun je dus nog twee verdiepingen naar beneden, waar verschillende fresco’s en een waterbron te vinden zijn. Helaas mocht je hiervan geen foto’s maken. De huidige basiliek en de kleine binnentuin die daar bij hoort lenen zich gelukkig wel voor foto’s.

Hierna zijn we langs het Colosseum gelopen, richting de wijk Trastevere. Deze gezellige wijk aan de overkant van de Tiber is gelegen op de heuvel Gianicolo. Dit is niet één van de oorspronkelijke zeven heuvelen waar Rome op gebouwd is. Vanaf Fonte dell’Acqua Paola hadden wij wel een mooi overzicht over de stad, en vanaf piazza Garibaldi keken we ook uit op de st. Pietersbasiliek in het Vaticaan. Trastevere is bovendien ook een gezellige wijk met leuke authentieke en goed geprijsde restaurantjes waar je pizza of pasta vers gemaakt wordt!

IMG_4807
Panorama bij Fontana dell’Acqua Paola

Dag 3
Op de derde dag zijn we langs allerlei werken van Caravaggio gegaan. Hier had ik veel over gelezen, en tevens vorige week nog over geschreven dus het was leuk deze werken in het echt te zien. We begonnen bij San Luigi dei Francesi, op het gelijknamige piazza. Deze is vlak achter het Pantheon, en hier vonden wij Mattheüs en de engel, Het martelaarschap van Mattheüs en De roeping van Mattheüs van Caravaggio. Helaas stond er voor deze laatste een steiger..

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op het piazza di sant Agostino is nog een kerkje, waar Madonna dei Pellegrini oftewel Madonna dei Loreto te zien is. Dit pleintje is een halve straat van het vorige kerkje verwijderd. Hierna liepen wij verder naar Piazza del Popolo, op weg naar de Santa Maria del Popolo, waar de kruisiging van Petrus en de bekering van Paulus te zien waren. Het grappige is dat je in de kerkjes telkens een muntje moet inwerpen om het licht bij het werk aan te laten gaan. Caravaggio: meester in de schaduw, wordt zo wel erg letterlijk…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hierna hebben we in het park bij Villa Borghese van het weer genoten, om vervolgens aan het eind van de middag nog naar Galleria Borghese te gaan. Kardinaal Scripione Borghese is ooit deze verzameling begonnen, en de collectie is zeker indrukwekkend. Je moet wel ruim van te voren tickets reserveren, maar hierdoor is het dan ook niet echt heel erg druk. De collectie bestaat uit enkele werken van Caravaggio en Bernini, maar ook bekende namen als Rubens en Dirck van Baburen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dag 4
Op de laatste dag zijn we, alvorens weer naar huis te gaan, nog langs Galleria Nazionale d’Arte Antica in Palazzo Barberini gegaan. Helaas waren twee van de drie verdiepingen met kunstwerken gesloten, en was ook maar één van de drie werken van Caravaggio te zien. Naast Judith onthoofd Holofernus van Caravaggio hebben wij hier nog wel andere interessante werken gezien, maar ik ben benieuwd hoe dit museum mij bevalt als alle zalen toegankelijk zijn!

 

Na nog even genoten te hebben van het heerlijke weer was het toen alweer tijd om naar huis te gaan. Er is nog veel te zien in Rome, dus ik wil zeker nog eens terug. Ik hoop dat jullie dit leuk vonden om te lezen, het leuk vonden om de foto’s te zien en wellicht wel op ideeën zijn gekomen voor jullie eigen tripje naar Rome!

Hier onder nog een slideshow met alle foto’s! Je kunt door de foto’s  bladeren door met de muis op de pijltjes naar links/rechts te klikken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Plaats een reactie