6 Tips voor een leuk museumbezoek

Een museum bezoeken kan heel leuk zijn, maar het kan soms ook overweldigend zijn. Vandaag deel ik 6 tips met jullie om je museumbezoek leuk te maken én leuk te houden!

#1: Kies bewust je museum
Het klinkt misschien logisch, maar je museumbezoek begint bij het kiezen van het museum. Je denkt hierbij misschien snel aan grote populaire musea, maar dit hoeft niet per se te leukste keuze te zijn. Een klein museum kan een stuk overzichtelijker zijn, en zij hebben vaak een specifiekere collectie die misschien veel beter past bij jouw interesse! Als je moderne kunst erg leuk vind, kun je bijvoorbeeld naar het gemeentemuseum in Den Haag gaan. Hier hebben ze de grootste collectie werken van Piet Mondriaan, maar ook werken van o.a. Karel Appel en zelfs Claude Monet en Vincent van Gogh.
Ook kan je kijken naar specifieke tentoonstellingen die jou aanspreken. In het fotomuseum in Rotterdam is nu (tot 1 mei 2016) bijvoorbeeld een tentoonstelling van foto’s van Neon-signs van Toon Michiels.

fotomuseum
Tentoonstelling bij het Fotomuseum in Rotterdam over Toon Michiels (t/m 1 mei 2016)

#2: Bedenk wat je wilt zien
Kijk van tevoren op de site van het museum om een indruk te krijgen van de collectie, en bedenk voor jezelf wat je nu echt graag wilt zien. Als je alle werken van een museum stuk voor stuk af gaat, raak je snel verzadigd en kun je niet meer echt genieten van de werken waar je naar kijkt. Mijn tip is dan ook om bijvoorbeeld een tentoonstelling, een vleugel of enkele topstukken te kiezen waarvoor je specifiek naar het museum gaat. Op de site van het museum kun je vaak vinden wat de topstukken zijn. Ter plaatse kun je altijd nog kiezen om nog iets langer te blijven. Verdiep je in bijvoorbeeld het Rijksmuseum de ene keer in werken van Rembrandt van Rijn, en ga de volgende keer op zoek naar mythologische voorstellingen of stillevens. Hierbij is een museumjaarkaart een goede aanwinst. Combineer je museumbezoekje met een middagje op een terras en kom gewoon een andere keer terug!

museumkaart
De museumjaarkaart

#3: Lees je in, of niet
Zelf vind ik het erg leuk om naar werken te kijken waar ik iets over weet. Ik vind het leuk om de kunststroming te herkennen of de talenten van de kunstenaar te zien. Soms geeft het levensverhaal van de kunstenaar of meer achtergrond informatie over het onderwerp meer diepte aan het werk,  waardoor ik het werk beter begrijp en er door geraakt wordt. Je kunt er dus voor kiezen om iets meer informatie op te zoeken voor je een museum bezoekt. Lees bijvoorbeeld op mijn blog over middeleeuwse kunst voor je het museum Catharijneconvent bezoekt, of lees over de Gouden Eeuw voordat je de eregalerij in het Rijksmuseum betreed.
Je wel of niet inlezen is persoonlijke voorkeur, je kunt er ook voor kiezen je juist niet speciaal in te lezen. Zonder kader kan een kunstwerk je soms nog des te meer raken, zonder dat je weet wat het precies is.

tentoonstelling catharijneconvent
Tentoonstelling bij het museum Catharijneconvent over Franciscus  (t/m 5 juni 2016)

#4: Volg een rondleiding
Zeker als je niet kunt kiezen wat je wilt zien, is een rondleiding een goed idee. Je wordt bijvoorbeeld langs de topstukken geleid en krijgt ondertussen allerlei achtergrond informatie. Zo hoef je niet zelf te kiezen waar je precies heen gaat, of zelf informatie op te zoeken over wat je ziet. Je kunt aan de rondleider ook nog vragen stellen, want zij weten vaak ontzettend veel leuke dingen! Bij musea kan je soms ook kiezen voor verschillende rondledingen. Zo kun je bij het Gemeentemuseum in Den Haag bijvoorbeeld kiezen voor een rondleiding langs de topstukken, of een rondleiding gericht op Mondriaan en De Stijl.

gemeentemuseum
In de hal in het gemeentemuseum in Den Haag

#5: Vermijd de drukte
In een museum kan het som heel druk zijn, waardoor je voor de voeten wordt gelopen en jouw favoriete werken helemaal niet goed van dichtbij kunt bewonderen. Dit kan voor irritatie zorgen, is vermoeiend en ronduit zonde voor je museumbezoek. Bij sommige musea is het altijd druk, zoals het Anne Frank huis of het Van Gogh museum in Amsterdam, dan kun je vooraf een kaartje kopen om de rij deels te vermijden.Wanneer je de openingstijden van je gekozen museum opzoekt, kijk dan meteen even of er misschien wordt aangegeven op welke dagen het (extra) druk is. Zo geeft de site van het Van Gogh museum aan dat het tussen 11.00 en 15.00 het drukst is.
Mocht je de mogelijkheid hebben, ga dan buiten de vakantie op een werkdag naar een museum.

in het van gogh
In het Van Gogh museum

#6: Ga eens alleen
Het kan heel gezellig zijn om samen naar een museum te gaan, een echt dagje uit. Wanneer je dezelfde interesses hebt kun je samen kiezen wat je precies wilt zien en je mening delen over het werk waar je naar kijkt. Toch kan het soms een verrijking zijn om alleen te gaan. Je kijkt dan alleen naar de werken die jij wilt zien, en blijft overal precies zolang staan als jij wilt. Niemand die je tegen houd als je doelloos rondloopt, diep in gedachten. Je doet precies waar jij op dat moment zin in hebt, en niet wat er van je verwacht wordt. Wat je doet, doe je omdat jij het op dat moment leuk vind. En daar gaat een museumbezoek uiteindelijk om, dat jíj het leuk vind!

eregalerij rijksmuseum
In de eregalerij in het Rijksmuseum

Veel plezier bij je volgende museumbezoek!

Plaats een reactie